ASML en Samsung zetten onderzoekscentrum in Zuid-Korea op

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

ASML gaat zijn eerste overzeese r&d-vestiging openen. Tijdens een bezoek van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol aan Veldhoven tekende de fabrikant van halfgeleiderfabricageapparatuur een memorandum of understanding om samen met Samsung Electronics een 760 miljoen dollar kostend r&d-centrum voor EUV-procestechnologie in Zuid-Korea op te zetten. Het hooggeplaatst bezoek leverde daarnaast nog twee overeenkomsten op: een bilateraal programma voor talentontwikkeling en, met SK Hynix, een programma om waterstofgas in EUV-scanners te gaan hergebruiken.

Hoogwaardigheidsbekleders bij de ceremoniële ondertekening. In het midden president Yoon Suk Yeol en koning Willem-Alexander en van rechts naar links ASM-ceo Benjamin Loh, TU Eindhoven president Robert-Jan Smits en ASML-ceo Peter Wennink. Beeld: ASML/Twitter

De serie overeenkomsten werd gepresenteerd als het begin van een ‘halfgeleideralliantie’. In Zuid-Korea is leiderschap in de halfgeleidermarkt een kwestie van nationaal belang. Aangewakkerd door felle concurrentie tussen zowel bedrijven als landen, wil Zuid-Korea sterke banden smeden met belangrijke partners, waaronder ASML en ASM. Daarnaast nopen geopolitieke spanningen tot meer lokale aanwezigheid van belangrijke leveranciers. President Yoon heeft ASML-ceo Peter Wennink twee keer eerder ontmoet, in november vorig jaar en juli dit jaar, om hem te vragen de investeringen van zijn bedrijf in Korea uit te breiden.

Om het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, richten de Koreaanse en Nederlandse overheden de Advanced Semiconductor Academy op. De Academy wordt georganiseerd door het High-Tech Systems Centre van de TU Eindhoven en gesteund door ASML, ASM, Imec, NXP, de Korea Semiconductor Industry Association, het Korea Institute for Advancement of Technology en Brainport Development. Het gezamenlijke programma moet de uitwisseling van talent en kennis in de halfgeleidersector aanjagen. De eerste bijeenkomst van een week is gepland voor februari volgend jaar.