Je winkelwagen is momenteel leeg!
ASML moet zichzelf opnieuw uitvinden onder Fouquet
De grootste uitdaging van de aanstaande ceo Christophe Fouquet: ASML klaarstomen voor een nieuw tijdperk. Het lithobedrijf moet zijn bestaansrecht aanhoudend bewijzen door ervoor te zorgen dat chipfabrikanten geld blijven verdienen met zijn machines. Daarvoor zal de engineeringcultuur moeten veranderen.
Martin van den Brink en Peter Wennink sluiten met hun vertrek in april 2024 een tijdperk af. Samen deelden ze ruim tien jaar de toppositie bij ASML. Van den Brink als leider van de technische ontwikkeling – waarbij klanten op een onnavolgbare manier voorop stonden. Zijn co-ceo als financieel brein, diplomaat, ambassadeur en het gezicht naar buiten. Wennink bekommerde zich ook om zijn medewerkers, van de fabrieksvloer tot de top. Dat deed hij al vlak na zijn aanstelling als cfo eind jaren negentig. Het was minder zichtbaar, maar wel belangrijk.
Het jaar 2024 en de maand april hebben een symbolische lading. In de eerste plaats is het veertig jaar nadat ASML werd opgericht, in 1984. Martin van den Brink, die net daarvoor was aangenomen bij Philips, is zijn hele carrière in dienst geweest bij het lithografiebedrijf. Door de manier waarop hij leidinggaf aan de technologische ontwikkeling steeg ASML tot stratosferische hoogtes. Op dit moment is er in de wereld geen enkel bedrijf te vinden met een vergelijkbare marktpositie en (voorlopig) indrukwekkende technologische voorsprong. Het is moeilijk voorstelbaar dat ASML die positie binnen afzienbare tijd moet prijsgegeven aan een concurrent in de lithomarkt. Een alternatief voor chiplithografie is ook nog niet in zicht.