Bijna half miljoen investering voor Bossche wiedrobot

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Trabotyx heeft een investering ontvangen van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij OM, twee business angels en vier agrariërs. Hiermee kan het Bossche bedrijf de ontwikkeling van zijn autonome wiedrobot versnellen en in 2022 zijn eerste klanten bedienen. Het gaat om een bedrag van 460 duizend euro. Daarbovenop krijgt het een innovatielening van Rabobank ter waarde van 150 duizend euro.

Trabotyx bouwt een precisielandbouwrobot om tegelijkertijd de onkruidbestrijding te automatiseren en de veldprestaties te monitoren. Het eerste systeem zal zich richten op wortelen, een gewas waar in de biologische sector de meeste handenarbeid wordt verricht. Over vijf jaar wil Trabotyx alle boeren onkruidbestrijdingsoplossingen bieden die goedkoper zijn dan het spuiten van chemicaliën – en daarmee de enorme overgang naar duurzame voedselproductie stimuleren en tegelijkertijd de bedrijfsresultaten van de boeren beschermen. Door de oplossing van Trabotyx te gebruiken, bespaart een biologische boer volgens het bedrijf direct 25 procent op arbeidskosten.

‘Deze financieringsronde stelt ons in staat onze software- en hardwareontwikkelingen te versnellen en ons multidisciplinaire engineeringteam verder te laten groeien’, zegt medeoprichter en cto Mohamed Boussama. ‘Het zal ons ook in staat stellen meer tijd en moeite te besteden aan innovatie en experimenten met nieuwe benaderingen bij het oplossen van de uitdagende problemen van onkruidautomatisering, offroad autonome robotmobiliteit, betrouwbaarheid en vooral veilige bediening.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen