Fors meer geld nodig voor financiering start-ups en scale-ups volgens Bom

Titia Koerten
Leestijd: 2 minuten

Als we de concurrentiepositie van Nederland in Europa willen verstevigen dan is het zaak om blijvend te investeren in start-ups en scale-ups. En daar is veel geld voor nodig. Bijna drie tot vijf keer zo veel als nu wordt geïnvesteerd door durfkapitalisten, zo stelt Marc Jansen, managing director investments bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (Bom) in een artikel in het Financieele Dagblad.

Marc Jansen nam bij de Bom onlangs het stokje over van Mirjam Dragstra, als managing director investments. De Bom, opgericht in 1983, investeert in Brabant fors in start-ups, met name techbedrijven in de regio Eindhoven. Samen met Brainport Industries werkt de investeringsmaatschappij aan de ontwikkeling en uitvoering van het innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst op de Brainport Industries Campus.

De Bom werd door dataverzamelaar Dealroom in dat kader onlangs nog uitgeroepen tot meest actieve investeerder in Nederlandse start-ups op het gebied van durfkapitaal ofwel Venture capital (vc). Jansen stelt dat het mooi is dat de Bom deze erkenning krijgt, maar als Nederland haar concurrentiepositie wil verstevigen dan hebben zowel start-ups als scale-ups fors meer geldelijke ondersteuning nodig.

Met name als een start-up wil opschalen is het moeilijk om daarvoor het benodigde geld binnen te halen. Blijkbaar is er in Europa, anders dan in de VS, een grote terughoudendheid om te investeren in scale-ups. ‘Start-ups zijn nu te veel met kleine investeringsrondes bezig. Dat kost veel tijd en energie. Die aandacht gaat dan niet naar bijvoorbeeld productontwikkeling. Om als start-up op te schalen kun je beter in een ronde €100 mln ophalen dan twee keer €50 mln’, aldus Jansen in het Financieele Dagblad.

Nederland is volgens Dealroom nu een middenmoter in Europa op het gebied van investeringen met durfkapitaal. De bestaande fondsen zijn volgens Jansen eigenlijk te klein om fors te kunnen investeren, maar hij ziet nog wel ruimte bij de pensioenfondsen. Die investeren weliswaar al met durfkapitaal, maar dat zou wat Jansen betreft best een tandje hoger kunnen. ‘Er dient veel meer institutioneel kapitaal in de investeringsfondsen terecht te komen’ aldus Jansen.