Industrie ziet voorzichtige tekenen van herstel

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Na een productiekrimp van 6 procent in 2023 ziet de Nederlandse industrie in 2024 de eerste tekenen van herstel, verwacht ING Research. Aanvankelijk zit de groei vooral aan het begin van de productieketens, zoals de productie van basismaterialen en halffabricaten. De machinebouw, in Nederland gedomineerd door de chipmachines, moet echter wachten tot halfgeleiderfabrikanten voldoende herstel zien om weer bestellingen te gaan plaatsen.

Het producentenvertrouwen is in oktober en november iets opgekrabbeld. Toch is de meerderheid van de producenten nog licht negatief gestemd. De stand van de meer voorlopende inkoopmanagersindex wijkt vanuit historisch perspectief sterk negatief af van het producentenvertrouwen. Dit biedt weinig zicht op een brede industriële opleving op korte termijn. Over alle sectoren verwacht ING een groei van 0.5 procent in 2024.

Was de Nederlandse industrie na het begin van de pandemie nog een koploper binnen de eurozone, de afgelopen anderhalf jaar zakte de productie relatief snel weg. Hoewel de industriële productie in vrijwel heel Europa stagneerde of kromp, ging het gemiddeld genomen nergens zo steil naar beneden als hier. De Nederlandse productie kwam in oktober nipt onder het niveau van vlak voor de pandemie uit. Dat is vergelijkbaar met de eurozone als geheel, maar beter dan Duitsland, waar de productie 8 procent onder het pre-coronaniveau lag. Per saldo springt de Nederlandse industrie er dus goed uit.

Na twee jaar van groei met dubbele cijfers, produceerden Nederlandse machinefabrikanten in januari tot en met oktober 17 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Als gevolg van eerdere vertragingen in materiaalleveringen en de relatief lange looptijd van orders, kenden machinebouwers in de halfgeleiderindustrie nog een relatief goede start van 2023. Voorraadaanvulling kan in 2024 voor groei van de wereldwijde halfgeleiderindustrie zorgen, maar de chipvraag moet substantieel verbeteren willen chipmachinebouwers daar de vruchten van plukken.