Kennismigranten afgeserveerd

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Ruim twee miljoen Nederlandse kiezers hebben aan vluchtelingen, arbeidsmigranten en kenniswerkers laten weten dat ze in ons land niet welkom zijn. In Veldhoven deed de PVV het met 26 procent van de stemmen iets beter dan landelijk, in Eindhoven haalde de rechts-radicale partij nog altijd ruim een vijfde van de stemmen.

Daarmee zit de hele hightechindustrie nu met een knoop in zijn maag. Al die talenten uit het buitenland, al die mensen die onze bedrijven niet alleen sterker, maar ook interessanter en innovatiever maken, zijn in een keer verdacht gemaakt door een kwart van onze landgenoten.

Kennismigranten versterken de Nederlandse economie. De topman van ASML, Peter Wennink, deed in de aanloop naar de verkiezingen nog een poging om het belang voor zijn bedrijf duidelijk te maken. Afgelopen september zei hij in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat twee op de vijf werknemers in Veldhoven van buiten de grenzen komen. Twee op de drie internationale studenten die van de TU Eindhoven komen, vindt werk in onze regio. ‘Wij kunnen ons bedrijf, waar 120 nationaliteiten werken, in Veldhoven niet overeind houden zonder die internationale kennismigratie’, zei Wennink.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen