Lightyear kondigt doorstart aan met 100 mensen

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Lightyear zet zijn missie voort door een nieuw bedrijf te starten dat zich volledig richt op model 2, zijn betaalbare elektrische zonneauto. Het grootste deel van het team komt echter op straat te staan: na de doorstart is er slechts plaats voor ongeveer 100 van de 600 werknemers. Door steun en inspanningen van investeerders, met name Arnoud Aalbersberg en zijn Individual Investors Group, is 8 miljoen euro opgehaald als basis om verder te werken aan het concept en het extra kapitaal veilig te stellen dat nodig is om de productie te starten. Het intellectuele eigendom van Lightyear zal worden overgedragen aan de nieuwe onderneming als onderpand voor alle belanghebbenden. Invest-NL, dat het consortium van voormalige IP-pandhouders leidt, heeft ermee ingestemd dit te regelen.

Een paar weken geleden werd Lightyear effectief failliet verklaard, nog geen twee maanden nadat het uitbundig had gevierd dat zijn eerste model 0-vlaggenschip van de band was gerold. De in Helmond gevestigde zonneautopionier gaf aan dat het in plaats daarvan helemaal voor model 2 wilde gaan. De afgelopen weken heeft de door de rechtbank aangestelde curator verwoed overleg gevoerd met alle betrokkenen om dit voor elkaar te krijgen. Haast was geboden om te voorkomen dat de beste mensen het zinkende schip zouden verlaten. Het lijkt er nu op dat alle obstakels voor een afgeslankte doorstart uit de weg zijn geruimd, inclusief het probleem dat het intellectuele eigendom was ondergebracht in een afzonderlijke entiteit.

‘Ik ben opgelucht dat we deze doorstart mogelijk hebben kunnen maken door in één dag 8 miljoen euro op te halen bij investeerders die dit avontuur vanaf het begin zijn aangegaan. Dit toont ons sterke geloof’, aldus Aalbersberg. Invest-NL-CEO Rinke Zonneveld is blij dat Lightyear zijn missie kan voortzetten. ‘Het afgelopen jaar hebben we fors geïnvesteerd in Lightyear omdat we geloven in de potentie van de technologie. De uitdaging blijft groot, maar het bedrijf heeft ook grote kansen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen