Ontslagen bij Lightyear, ontwikkeling eigen auto op losse schroeven

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Lightyear moet de broekriem aanhalen nu er zich nog geen nieuwe investeerders hebben gemeld. De automotive start-up uit Helmond gaat een onbekend aantal mensen ontslaan en staakt voorlopig de ontwikkeling van een eigen zonneauto, bevestigt ceo Lex Hoefsloot in het Eindhovens Dagblad naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad. De focus verschuift nu naar de productie van zonnedaken voor andere autofabrikanten.

Na het spraakmakende faillissement van Lightyear begin dit jaar, startte het bedrijf met 8 miljoen euro op zak door met een kleine honderd van de oorspronkelijk zeshonderd werknemers. Daarvan werken er 25 bij Lightyear Layer, dat zich richt op zonnedaken voor externe klanten. Vorige maand kondigde dit bedrijfsonderdeel aan met kleinschalige productie te zijn gestart.

Het afgelopen half jaar onderzocht Lightyear daarnaast de haalbaarheid van een betaalbare gezinsauto. Met positief resultaat, aldus Hoefsloot. Maar zonder handtekening van nieuwe investeerders ziet hij zich genoodzaakt om die plannen voorlopig in de ijskast te zetten. ‘We gaan onze resources gebruiken voor de zonnepaneelkant. Daar zien we interesse’, aldus Hoefsloot in het FD. De topman hoopt samen met partners uiteindelijk toch een auto op de markt te brengen.

Eerder werd bekend dat het Koreaanse industriële concern Sunbo 3,5 miljoen in de start-up zou willen steken. De gesprekken daarover zouden zich in de ‘afrondende fase’ bevinden.