Philips spin-out SCIL haalt tien miljoen euro op

Tom Cassauwers
Leestijd: 1 minuut

SCIL Nanoimprint Solutions haalt meer dan tien miljoen euro op en maakt zich los van Philips Research. De spin-out wil de nano-imprintlithografie, ontwikkeld binnen Philips, commercialiseren. Het Belgische investeringsfonds Imec.xpand leidt de ronde.

Volgens SCIL kan haar nano-imprintlithografie de productie van elektronica als slimme brillen, lasers, biosensoren en metalenzen voor smartphones in grote volumes mogelijk maken. Volgens het bedrijf kunnen ze dat realiseren voor een fractie van de kosten van alternatieve methoden, zoals DUV en EUV. SCIL heeft naar eigen zeggen al een klantenbestand, en met deze kapitaalronde willen ze hun bedrijf verder opschalen.

De kapitaalronde wordt geleid door het Belgische fonds Imec.xpand, dat verbonden is aan de onderzoeksinstelling Imec. Zij investeren 2,5 miljoen euro. De andere investeerders zijn Invest-NL, RSBG Ventures en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij(BOM).

In de marge van de deal liet Imec.xpand-partner Tom Vanhoutte zich in De Tijd ontvallen dat België meer overheidsfinanciering zou moeten steken in Belgische deeptech bedrijven. Volgens berekeningen van het fonds investeerden de Belgische overheden in de afgelopen zes jaar minder dan 30 miljoen euro in deeptech. Dat staat in schril contrast met Nederland, waar overheidsfondsen grote bedragen in bedrijven als Smart Photonics, Effect Photonics en Microsure investeerden.

‘De Vlaamse regering investeert terecht veel geld in onderzoek en ontwikkeling bij Imec, maar je moet ook een omkaderend ecosysteem van bedrijven hebben. En we zien dat dat ecosysteem zich in Nederland beter ontwikkelt dan in België’, zegt Vanhoutte daarover in De Tijd.