Productie industrie 10 procent lager in november

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 10 procent lager dan in november 2022, zo blijkt uit cijfers gepubliceerd door het CBS. De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden in november minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De reparatie en installatie van machines was een uitzondering en liet een kleine productietoename zien.

Ook in de voorgaande maanden van 2023 en deels van 2022 kromp de Nederlandse industriële productie op jaarbasis. Gecorrigeerd voor seizoens- en werkdageffecten, begon de productie in het voorjaar van 2020 aan een snelle krimp. In mei 2020 werd een dieptepunt bereikt, daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen. In november 2023 lag de productie op het laagste niveau in drie jaar.

Producenten in de industrie waren in december negatiever dan in november. Zij waren vooral pessimistischer over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten was in december wat minder negatief dan in november, volgens cijfers van Eurostat.