VDL Castings Heerlen gooit handdoek in de ring

Titia Koerten
Leestijd: 1 minuut

Gieterij VDL Castings Heerlen, een onderdeel van de VDL Groep, is van plan om haar werkzaamheden af te bouwen en medio 2024 de deuren te sluiten. De ijzergieterij, die in 2017 werd overgenomen door de VDL Groep, produceert onder meer onderdelen voor de machinebouw en het spoor.

Productieproces bij VDL Castings in Heerlen.

Directeur Ruud Pisters van VDL Casting stelt dat de gieterij er alles aan heeft gedaan om dit scenario te voorkomen. Ondanks dat afgelopen periode nieuwe markten werden aangeboord en er nieuwe afnemers van gietstukken werden gevonden, kampt VDL Castings namelijk nog steeds met een structureel tekort aan productievolume.

Het bedrijf geeft daarnaast aan dat er, om rendabel te kunnen blijven draaien, meer investeringen nodig zijn dan nu haalbaar is. Ook zouden er nog extra investeringen nodig zijn om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strengere milieueisen. Zo zou het bedrijf in het kader van de energietransitie over moeten gaan op elektrisch smelten, wat door de fluctuerende energieprijzen en de onzekere beschikbaarheid van elektriciteit een uitdaging is.

VDL Castings is niet de eerste gieterij die haar deuren moet sluiten. De afgelopen jaren legden al verscheidene gieterijen in Nederland het loodje.

De 140 medewerkers van de ijzergieterij zullen worden begeleid naar ander werk, binnen de VDL Groep of elders. VDL beraadt zich nog op een nieuwe functie voor de locatie in Heerlen.