Wereldwijde halfgeleidercapaciteit bereikt naar verwachting recordhoogte in 2024

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De wereldwijde halfgeleidercapaciteit zal in 2024 naar verwachting met 6,4 procent toenemen om voor het eerst de grens van 30 miljoen wafers per maand (200 millimeter equivalent) te overschrijden, volgens de World Fab Forecast, gepubliceerd door Semi. De groei in 2024 wordt gedragen door capaciteitsverhogingen in de leading-edge logic- en foundry-segmenten, opkomende toepassingen als generatieve AI en high-performance computing (HPC) en het herstel van de eindvraag naar chips. De capaciteitsuitbreiding vertraagde in 2023 door de afzwakkende vraag op de halfgeleidermarkt.

‘De opnieuw oplevende marktvraag en de toegenomen stimuleringsmaatregelen van overheden wereldwijd zorgen voor een toename van de investeringen in fabrieken in de belangrijkste chipproducerende regio’s,’ zegt Semi-ceo Ajit Manocha. ‘De verhoogde wereldwijde aandacht voor het strategische belang van halfgeleiderfabricage voor nationale en economische veiligheid is een belangrijke katalysator van deze trends.’

Het World Fab Forecast-rapport, dat de periode van 2022 tot 2024 bestrijkt, laat zien dat de halfgeleiderindustrie wereldwijd van plan is 82 nieuwe chipfabrieken in gebruik te nemen, waaronder 11 projecten in 2023 en 42 projecten in 2024 voor waferformaten variërend van 300 mm tot 100 mm. Met 18 projecten in 2024 en een capaciteitsgroei van 13 procent leidt China de expansie van de industrie. Taiwan komt op de tweede plaats met vijf fabrieken en een capaciteitsgroei van 4,2 procent dit jaar. Korea volgt met vier fabrieken en 2 procent groei.