Werken aan iot en slimme geconnecteerde systemen, een getuigenis

Jori Winderickx
Leestijd: 5 minuten

Bij Flanders Make in Lommel, Kortrijk, Sint-Truiden en Leuven ontwikkelen onderzoekers nieuwe technologieën en nieuwe toepassingen voor intelligente robots, autonome voertuigen, onderling verbonden machines en mensgerichte productievestigingen. Zo zorgen ze ervoor dat lokale productiebedrijven aan de top blijven binnen hun markt. Applicatie-engineer Jori Winderickx vertelt over zijn boeiende onderzoek.

Flanders Make barst bijna letterlijk uit zijn voegen. Het Vlaamse onderzoekcentrum groeit en bouwt momenteel in Kortrijk een derde cocreatiecentrum rond Industrie 4.0-productie uit. Hier gaan ingenieurs en onderzoekers aan de slag met nieuwe technologieën die bedrijven binnenloodsen in de vierde industriële revolutie. Apparaten en werkcellen laten samenwerken om betere beslissingen te nemen, dat is onze uitdaging.

Slimme geconnecteerde systemen

Een autonoom voertuig kan enkel in zijn eigen omgeving kijken, within its line of sight. Een voetganger die om de hoek oversteekt, zal hij pas zien wanneer hij in de buurt komt. Ik werk aan het connecteren van datahulpbronnen met die autonome wagen. Een ander voertuig of een statische camera kan de aankomende autonome wagen waarschuwen, maar de wagen moet de boodschappen ook begrijpen. Als iedereen gaat roepen: ‘We hebben iets gezien’, dan overladen we het netwerk. In dat geval zullen de boodschappen niet meer op tijd doorkomen. Om dit op te lossen, werk ik aan de communicatieprotocollen en bekijk ik de draadloze communicatie-infrastructuur.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen